media

Ацерола – тропическото чудо, което съдържа 30 пъти повече витамин С от лимоните

  • Jul 27, 2018
  • Коментари: 0

Ацеролата, или още позната като тропическа вишна, е сравнително неизвестен плод по нашите ширини, но една от най-благотворните за човешкото тяло храни в света. Най-любопитното за нея е, че това е плодът с най-висока концентрация на витамин С. Но не само. В ацеролата се съдържат още сериозно количество магнезий, калий, витамин А, витамини от групата B и др., които правят червения плод изключително полезен при редица проблеми и заболявания. В тази статия ще ви разкрием някои важни факти за този малко известен плод.


Съдържание на витамин С в ацеролата


Ацеролата е плодът с най-високо съдържание на естествен витамин С. Когато витаминът е в своята естествена форма, той е най-лесно усвояем за човешкия организъм. В 100 г ацерола се съдържат над 1600 mg витамин С, а в 100 г лимони – между 40 – 60 mg. Любопитно за плода е, че се бере още докато е зелен, защото колкото повече узрява, толкова по-ниско е съдържанието на аскорбинова киселина.

Заради голямата концентрация на витамин С, плодът, както и екстрактът от него, са често препоръчвани на възрастните хора, пушачите, бременните и кърмачките, при които нуждата от Витамин С е сериозно завишена. Смята се, че всяка изпушена цигара разрушава между 25 и 100 mg витамн C в тялото. Затова пушачите трябва да приемат поне 35 mg, или 35 % повече витамин С на ден, в сравнение с непушачите.

Лекарите препоръчват ацерола и при бременни и кърмачки, тъй като се счита за натурално средство срщу грип и настинки, а и драстично намалява различните алергени. Аскорбиновата киселина е изключително важна за образуването на колаген в организма, който е ключов фактор при възстановяване на клетките в тялото, кръвоносните съдове, костите, зъбите и венците.


За какво още е полезна ацеролата?


Цялостно, ацеролата съдържа два пъти повече полезни вещества, в сравнение с много други плодове. Плодът е богат на витамин А (бета-керотин), който подпомага неврологичната функция в организма и поддържа кожата млада и жизнена. Други полезни за организма вещества, които ацеролата съдържа, са фосфор, желязо, фибри, липиди, калций, протеини, тиамин, рибофлавин, протеини.

Освен че повишава имунитета и укрепва организма, плодът има диуретично и противовъзпалително действие; подходяща е да се приема след тежко боледуване.

В Европа ацеролата е най-разпространена под формата на хранителна добавка, но това далеч не я прави по-малко полезна. Тя е много подходяща за хора с диабет, тъй като високото съдържание на антиоксиданти и флавониди в плода забавят освобождаването на захарта в кръвта. Важно е да се спомене, че приемът на ацерола увеличава усвояването на желязото, което допринася и за изхвърлянето на част от лошия холестерол от кръвта.

Освен това, приемът на ацерола оказва особено важно значение при хора с желязодефицитна анемия, срещана при 80% от всички анемии, именно защото подпомага усвояването на желязото. Има храни, които са богати източници на желязо, но самото то остава неусвоено от организма. Пример за такава храна е спанакът, при който желязото не се усвоява от организма, освен ако не се приема в комбинация с витамин C.


Къде расте ацеролата?


Ацеролата е храст, който е разпространен най-вече в Южна Америка. Името му често варира според мястото, където расте. В Барбадос например растението е познато като барбадосова вишна, а в Пуерто Рико – пуерторикансака череша. Въпреки че често е наричан вишна или череша, плодът няма характерната форма на черешите по нашите ширини. Отличителна разлика при месестия плод е липсата на костилка и пикантния сладко-горчив вкус. Самият храст има гладки, наситенозелени листа и е с височина между три и четири метра. Плодовитостта на растението е около 8 – 9 г., а след това драстично намалява.

В Бразилия сокът от ацерола е също толкова широко разпространен, колкото портокаловия сок в САЩ.


Как да приемаме ацерола като хранителна добавка?


Екстрактът от ацерола присъства в разработената от нас хранителна добавка за имунната система Джинджър Ce-Vit. Продуктът се предлага под формата на разтворима напитка и таблетки за смучене и е изключително подходящ за поддържане на здравето на имунната система. Допринася за нормалната функция на имунната система, за намаляването на чувството за отпадналост и умора, за нормалното функциониране на храносмилателната и нервната системи, за поддържане нормалното функциониране на имунната система по време на интензивни физически упражнения и периода след това.