media

Копривата – позната и непозната

  • Aug 03, 2018
  • Коментари: 0

Какви полезни вещества съдържа копривата и как да се възползваме максимално от тях


Знаем, че копривата щипе и всички се стараем да стоим далеч от нея, когато се разхождаме в планината през лятото. Чували сме, че е полезна, но много от нас никога не са консумирали нищо с коприва. Време е да се преборим със страха от копривата и да научим как тя ще ни помогне да бъдем по-здрави и да се чувстваме по-добре.

Коприва (Urtica) е род покритосеменни растения от семейство Копривови (Urticaceae). Той включва между 30 и 45 вида, главно многогодишни тревисти растения. Най-известният представител на рода е обикновената коприва (Urtica dioica), разпространена в Европа, Северна Африка, Азия и Северна Америка.

Някои от най-важните ползи за здравето на копривата включват: способността и за детоксикация на организма, подобряване на метаболизма, стимулиране на имунитета, стимулиране на кръвообращението, защита на бъбреците и жлъчния мехур, предпазва организма от възпалителни процеси, увеличаване на мускулната маса, регулиране на хормоналната активност, успокоява хемороидите и др. Известни и доказани са нейните противовъзпалителни и диуретични свойства. Комбинация от полезните и свойства я поставя на едно от първите места при проблеми с простата, простатит, уголемена простата и уринарния тракт.


Защо щипе копривата?

По листата на копривата има множество малки власинки, които съдържат дразнещи кожата вещества. Те се освобождават именно в контакт с кожата. Когато кожата ви докосне мъничките власинки, тя разкъсва нежната им обвивка и те се превръщат в микроскопични игли, които пробиват кожата и инжектират дразнещите вещества в нея.

Някои от споменатите вече дразнещи вещества са следните: хистамин, ацетилхолин, серотонин, мравчена киселина, винена киселина, оксалова киселина. Ацетилхолинът и серетонинът са веществата, които предизвикват щипенето, а киселините удължават периода, в който го усещаме. Нито една от тези съставки поотделно не би причинила такъв дискомфорт, но комбинацията от тях увеличава ефекта многократно.


Как ни помага копривата?

Въпреки неприятните усещания, които причинява, копривата е източник на голям брой полезни съставки, включително протеини (34 %), фибри (9 %), мазнини (3-4%), фенолни съединения, каротиноиди, танини и антиоксиданти. Използва се в медицината от столетия. През Средновековието е била използвана като диуретик и за лечение на болки в ставите. Ето още няколко доказани ползи от копривата.


За отделителната система и простатата:

В корените на копривата се съдържат вещества, които нормализират нивата на мъжките полови хормони. Те помагат за нормализиране на размерите на простатата и елиминиране на симптомите на нейното уголемяване – като често и трудно уриниране, задържане на урина, болки и дискомфорт в малкия таз и др.

И листата, и коренът на копривата действат диуретично и стимулират отделянето на урина. Затова се ползват успешно за подпомагане лечението на уринарни инфекции (цистит, уретрит и др.), когато по-честото уриниране способства за изхвърляне на бактериите, колонизирали пикочните пътищa и провокирали възпалението.


При сенна хрема и алергии

Копривата съдържа хистамин, който често се свързва с алергии и свръхчувствителност и който е отговорен за паренето. Но същото вещество е и помощник в борбата с алергичните реакции и сенната хрема. Всъщност копривата съдържа хистамин и помага на организма да придобие толерантност спрямо него. Опитайте да облекчите алергичните симптоми с чаша чай от коприва, каша или супа с коприва.


Болки в ставите, артрит и възпаления

Въпреки парещия си ефект, власинките на листата съдържат много флавоноиди. Благодарение на тях копривата има силно противовъзпалително действие. Може да се употребява при заболявания като артрит и инфекциозни заболявания на дихателните пътища.


При кръвоизливи

Още от древността сокът от коприва се е използвал като кръвоспиращо средство при различни кръвоизливи – на червата, носа, маточни кръвотечения. Копривата има диуретично и анти-анемично действие, което се дължи на големите дози желязо в нейния състав.


Как да използваме коприва?

В натурален вид растението може да се приема под формата на чай, тинктура, сок или сготвено като супа, с ориз или под друга форма. Ако страдате от конкретен проблем и не постигате максимален ефект като приемате копривата в натурална форма, не се колебайте да се доверите на лекарствата и хранителните добавки, съдържащи коприва в по-концентрирана форма.

Имуно-Уро-Простанорм е хранителна добавка,  съдържаща патентован уро-имуноподдържащ комплекс и екстракт от корени на коприва, който подпомага здравето на простатната жлеза и уринарния тракт. Продуктът е иновативен, научно формулиран  и предназначен за профилактика и при смущения в уринирането, вследвствие доброкачествено уголемяване на простата. Подходящ е и при хронични простатити и уроинфекции. Продуктът се препоръчва  при проблеми с простатата при мъжете над 40-годишна възраст.