media

Какво научихме след 100 години, откакто грипната пандемия през 1918 известна като "Испански грип" опустоши света?

  • Aug 24, 2018
  • Comments: 0

Тази година се отбелязват 100-години от една от най-големите обществени здравни кризи в съвременната история, грипната пандемия от 1918 г., известна като "испанския грип". Интензивността и скоростта, с които тя порази бяха почти невъобразими - зарази една трета от населението на Земята, което по това време е било около 500 милиона души. Счита се, че до времето когато епидемията утихва през 1920 десетки милиони хора са починали. 

Да, знаем че с настъпването на есента и застудяването на времето започва и разпространението на вирусите и настинките. Но знаем ли защо? Знаете ли колко време живее грипният вирус и защо мутира толкова лесно? 

По-рано ви разказахме за естествените начини, по които можете да защитите имунната система и да се подготвите за есенно-зимния сезон, така че да намалите риска от разболяване. Днес ви предлагаме малко по-различен поглед към грипа – някои по-малко известни, но любопитни и важни факти за него!


Грип или настинка?

Грипът и настинките често се бъркат, защото имат сходни симптоми. Двете заболявания, обаче, се причиняват от различни вируси. В общия случай настинките имат по-леки симптоми, които започват постепенно и дори често не се налага употребата на лекарства. Характерни са течащият нос, кихането, зачервеното гърло. "Настинката" е популярното наименование на остро респираторно заболяване. Ако то е причинено от вирус, това е остра респираторна вирусна инфекция или ОРВИ.


Грипът обичайно атакува болния внезапно и освен горните симптоми, често се проявява и с болки в мускулите, главоболие, висока температура, загуба на апетит и обща отпадналост. Грипът по-често предизвиква усложнения, в сравнение с настинките и затова се препоръчва веднага да се посетите  лекар.


Грипът и планетите

Думата „инфлуенца“ идва от италианската influentia (влияние), защото преди векове хората вярвали, че влиянието на планетите, звездите и луната причиняват грип. По онова време такова внезапно и широко разпространено заболяване можело да бъде обяснено само с някакво небесно влияние. 


Колко дълго живеят вирусите?

Вируси могат да оцелеят дни наред върху твърди повърхности като стомана, пластмаса или стъкло, но живеят по-кратко при телесна температура или порести повърхности. По данни на британските здравни власти (NHS), вирусите на настинките могат да живеят на твърда повърхност няколко дни, но са заразни до 24 часа. Върху ръцете те могат да оцелеят далеч по-кратко – до около час. Грипните вируси живеят върху твърди повърхности до 24 часа, а върху порести повърхности – до 15 минути. Под формата на водни капки във въздуха, грипнитe вируси могат да оцелеят няколко часа. Ниските температури удължават живота им във въздуха. 


Как се разпространява грипът ?

Грипът е заразен, което означава, че може лесно да се разпространи от човек на човек. Може да го хванете когато някой киха, кашля, изпращайки капчицата пълна с вируси във въздуха, който вдишвате. 

Грипният вирус може да живее на някои повърхности до 24 часа. Това означава, че в някои случаи грипът може да се разпространи, когато някой докосне повърхност (например когато се докосват дръжки на врати, плотове, телефони), където е попаднал вируса и след това докосват носа, устата или очите си. Грипът се разпространява по-често през зимата, тъй като това е периода в който хората прекарват повече време на закрито, най-лесно в претъпкани места като училища и офиси, обществения транспорт.


Колко дълго е заразен болният човек?

Можете да заразите човек, още преди да знаете, че самите вие сте заразени. По-принцип носителите на грипния вирус са заразни в първите 3-4 дни след първите симптоми на болестта. Някои хора, особено малки деца и хора с отслабена имунна система, могат да останат заразни и по-дълги – дни преди същинското разболяване и над седмица след първите симптоми. 


Маските за лице

Традиционните хирургически маски за лице не са много ефективен начин за предпазване от вирусите на грипа. От една страна, те са предназначени да предпазват околните от веществата, изхвърляни от носителя на маската, като слюнка, носни секрети и др., а не да блокират идващите отвън субстанции. Също така, тези маски защитават единствено от преминаването на по-едри капки, но микроскопичните вируси биха могли спокойно да преминат през тях. 


Мутиращи вируси

Вирусите мутират повече в рамките на един ден, отколкото цялото човечество за няколко милиона години. Причините за бързите мутации са няколко – скоростна репродукция, невъзможност да поправят грешките при нея и способността да си разменят гени помежду си. 


Усложнения от грипа

Най-вероятно усложнения от грип може да се получат при малки деца, възрастни хора и такива с други дългогодишни заболявания, които могат да отслабят имунната им система. 

Hяĸoи oт ycлoжнeниятa, пpичинeни oт гpип, мoгaт дa вĸлючвaт бaĸтepиaлнa пнeвмoния, дexидpaтaция и влoшaвaнe нa xpoнични зaбoлявaния ĸaтo ĸoнгecтивнa cъpдeчнa нeдocтaтъчнocт, acтмa или диaбeт. Дeцaтa мoгaт дa paзвият пpoблeми cъc cинycитe и инфeĸции нa yшитe.

В най-лошите случаи в резултат от тези усложнения, изхода може да бъде и фатален.


Колко души се разболяват от грип?

Сезонните грипни вируси засягат между 5 и 20 % от населението всяко година, по данни на СЗО. Тежките случаи са между 3 и 5 милиона на година в световен мащаб, от които между 250 000 и 500 000 приключват фатално.  Заразяват се около 20 % от неваксинираните деца и 10 % от невакинираните възрастни.