media

Доброкачественото уголемяване на простата и проблемите, свързани с уроинфекциите

  • Sep 10, 2018
  • Comments: 0

Простатната жлеза е част от мъжката полова система, намираща се точно под пикочния мехур, като през нея минава уретрата. Тя има формата на орех и тежи около 20 – 40 г. Основната ѝ функция е да произвежда простатен секрет безцветна течност, която е важна съставка на семенната течност.

С напредване на възрастта, при много мъже се появяват оплаквания, свързани с уголемяване на простатната жлеза, което може да доведе до значително влошаване на качеството на живот. Доброкачественото уголемяване на простатата, наричано още Аденом на простатата или Доброкачествената простатна хиперплазия /ДПХ/, е доброкачествен процес, при който клетките на простатата увеличават броя си и обемът на жлезата става по-голям. Това нарастване на жлезата постепенно започва да стяга в маншон уретрата и да пречи на нормалното уриниране. Най-честите оплаквания са често, трудно и болезнено  уриниране, особено учестено през нощта, чувство за недоизпразване на пикочния мехур и изпускане на урина. Освен дискомфорт, поради непълното изпразване на пикочния мехур, увеличаването на простатата може да доведе до развиване на инфекции на пикочните пътища, като цистити, уретрети, асимптомни бактериурии и пиелонефрити. Аденомът на простатата може да предизвика и други сериозни проблеми във времето – камъни в пикочния мехур, кръв в урината, инконтиненция (неволно изпускане на урината), както и неспособност за уриниране.

Доброкачественото увеличаване на простатата засяга около 50% от мъжете над 50 годишна възраст, като заболяването изисква ранно диагностициране и адекватно лечение.

Степента на увеличаване на простатната жлеза може да се изчисли чрез Международния Простатен-Симптоматичен-Индекс (МПСИ), като въпросникът се попълва самостоятелно от пациента и дава количествена оценка на симптомите, причинени от доброкачествената простатна хиперплазия. Всеки пациент с това състояние има затруднено уриниране, слаба струя, често уриниране и други симптоми, но е важно да се знае КОЛКО е затруднено уринирането, КОЛКО е слаба струята и т.н., което ориентира лекаря за тежестта на заболяването.

*:first-child').before('

' + json['error'] + '
'); } if (json['success']) { $('.leave-reply .box-content > *:first-child').before('
' + json['success'] + '
'); $('input[name=\'name\']').val(''); $('input[name=\'email\']').val(''); $('textarea[name=\'content\']').val(''); } } }); }); });