media

Какво точно представлява имунитетът и кои са неговите особености

  • Oct 01, 2018
  • Comments: 0

Имунитетът представлява устойчивостта на организма към различни физични, химични и други болестотворни фактори на обкръжаващата го среда. Имунната система е сложен механизъм, който е съвкупност от множество биологични структури и процеси. Нейната функция е да разпознава широк кръг от вредни агенти, наричани патогени,  като ги различава от собствената здрава тъкан на организма и ги неутрализира. Имунната система има перфектна организация, в която участват различни структури – тимус, лимфни възли, далак, костен мозък и др., като всички те работят в изключителен синхрон.

Според произхода си, имунитета бива вроден и придобит.  Вроденият имунитет е този, който се формира по време на ембрионалното развитие на плода,  докато придобитият имунитет възниква през стадия на самостоятелен живот.

В зависимост от начина на придобиване, придобитият имунитет може да бъде пасивен или активен. Активният имунитет от своя страна се дели на естествен - придобит в резултат от преболедуване и изкуствен – придобит след ваксинация.

От съществено значение за организма е и така нареченият локален имунитет. Локалната имунна защита е способна да предпази вътрешната среда на организма, без да има нужда от съществено ангажиране на общия имунитет. Локалният имунитет е представен от три компонента – кожата, лигавиците и полезната чревна флора.

Има редица фактори, които оказват негативно влияние върху имунната система – начинът на хранене, стресът, липсата на физическа активност, приемът на някой медикаменти, химическите и други различни видове замърсявания на въздуха, рязката смяна на климата, продължителното психическо и емоционално натоварване, недостатъчният сън и др.

Симптомите на отслабения имунитет могат да бъдат честото боледуване, хроничната умора, сънливост, редовна поява на херпеси и гъбични инфекции.

Поддържането на високо ниво на имунна защита е в основата на доброто здраве на организма. За целта нужно да се обръща внимание на начина на живот –правилното хранене, физическата активност, закаляването, както и използването на продукти с имуностимулиращ ефект. Употребата на такива продукти е особено препоръчителна през есенния и зимния сезон.

Хранителната добавка РЕСПИСТИМ ПЛЮС е имуностимулатор, производство на фирма "Натстим" ООД, в сътрудничество с БулБио (Национален център по заразни и паразитни болести – София) и Военно-медицинска академия (Радио-биологична лаборатория), гр. София. Той е научно обосновано, безвредно, доказано от клиничната практика средство за подпомагане на функциите на имунната система. Подходящ е за ежедневна употреба в продължение на много месеци, като може да се използва  в допълнение на всички други съществуващи мерки (противогрипна ваксина, антибиотик), и спомага за намаляване вредното влияние на факторите на околната среда върху организма.

Съдържащия се в него имуноподкрепящ комплекс заедно с антиоксиданти и микронутриенти оказват стимулиращо действие върху естествените защитни сили на организма и спомагат за по-лекото преодоляване на различните бактериални и вирусни инфекции. Особено е подходящ за есенно-зимния сезон, и при т.нар. „рискови групи пациенти“, като възрастни хора, често боледуващи деца и възрастни от грип и хронични бактериални и вирусни инфекции на дихателната система, работещи в условия на вредни замърсявания на околната средаа, завишен радиационен фон или при високо физическо и психическо натоварване.

Препоръчителната доза за възрастни и деца над 9 години е по една таблетка дневно преди хранене.

Деца на възраст 2-8 години употребяват Респистим Плюс за деца. Деца на възраст 2-3 години – една таблетка дневно преди хранене; деца на възраст 4-8 години – по 1 таблетка 2 пъти на ден преди хранене. Препаратът се предлага и под формата на сироп, като дневната препоръчителна доза е 5 ml за деца на възраст 2-3 години / 10ml за деца на възраст 4-8 години .

Препаратът може да се използва самостоятелно или в комбинация с предписано от лекар специалист лечение.

Да не се превишава пpепоръчаната дневна доза!

Да не се употребява като заместител на разнообразното хранене!

Научете повече за продуктите на нашия сайт:

Респистим плюс за възрастни - таблетки:

https://natstim.eu/%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0?product_id=51

Респистим плюс за деца - таблетки:

https://natstim.eu/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5?product_id=62

Респистим плюс за деца - сироп:

https://natstim.eu/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5?product_id=61