media

Витамин D – ползите от него, как да го набавим и болести свързани с неговия дефицит

  • Oct 15, 2018
  • Comments: 0

Витамин D (калциферол) е един от най-важните  за човешкото здраве витамини, който представлява стероиден хормон и има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм. Той е e мастноразтворимо съединение  и се  изолира под няколко метаболитни форми, но тези с най-важно значение за нас са витамин D2 (ергокалциферол), и витамин D3 (холекалциферол).

Най-добрият начин за набавяне на здравословни количества витамин D е чрез ежедневно излагане на слънце, което е причина  да бъде наричан разговорно „слънчевият витамин“. Той също така може да бъде набавян и чрез консумацията на определени храни. С най-високо съдържание са мазните риби, черният дроб, яйчните жълтъци, гъбите, кравето масло и млечните продукти .

Витамин D регулира нивата на калций и фосфор, които са необходими за здрави кости и зъби, и има важна роля за имунната система .

Този витамин е изключително необходим за правилното развитие на децата, като недостигът му през детска възраст води до рахит. Болестта се изразява в забавяне на процесът на втвърдяване на костите, като много често те се деформират. Тя предизвиква големи увреждания, които са най-силно изразени в долните крайници, защото те се изкривяват странично. В някои случаи колената се раздалечават образувайки буквата О; в други случаи изкривяването е навътре под формата на буквата Х. Най-често болестта засяга децата в периода на бърз растеж, между 6 и 24-месечна възраст, когато организмът има по-високи нужди от калций и фосфор.

Освен за превенция от развитието на рахит при децата, витамин D има и първостепенна роля  в предотвратяване на развитието на остеопороза при възрастните хора. Болестта е най-разпространеното костно заболяване, характеризиращо се с намалена костна плътност и нарушения в структурата на костната тъкан. На планетата приблизително 200 млн. души страдат от остеопороза. Очаква се до 2050 г. броят на остеопорозните фрактури да се удвои.В резултат на заболяването, с напредване на възрастта, костите стават крехки, чупливи и съществува риск от получаване на животозастрашаващи фрактури. Витамин D регулира костната плътност и е основен фактор при превенцията и борбата с остеопорозата.

Друго полезно свойство на витамин D е укрепващото му въздействие върху имунната система на организма, което го прави изключително ефективен срещу настинка и грип. Той произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин ,който е естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик. В този смисъл, спомага в борбата с респираторните инфекции, които са най-често срещаните заболявания в детска възраст.

Голям брой научни проучвания доказват, че витамин D може да служи като превенция от заболявания като рак, диабет тип 1 и 2, множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор. Основните външни симптоми за дефицит на витамин D са болка в кости, стави, сухожилия и мускули, липса на мускулна сила, слаба имунна система.

Признаци и симптоми

Дефицитът на витамин D често протича скрито, без клинични изяви. При физикален преглед на лицата с тежък дефицит на витамин D може да се установи следното:

• При деца – изкривавяне на краката;

• При възрастни – болки по надкостницата, установими при натиск върху гръдната кост или пищяла на подбедрицата на крака.

Установяване нивата на витамин  в организма става чрез измерване на серумните нива на неговия метаболит - 25-ОН витамин D.

 

СЪВЕТИ

Xopaтa, ĸoитo живeят в ceвepни шиpини или paйoни c виcoĸa cтeпeн нa зaмъpcявaнe, paбoтят пpeз нoщтa и ocтaвaт вĸъщи пpeз дeня, тpябвa дa ce cтpeмят дa приемат дoпълнитeлнo витaмин D oт xpaнитeлни изтoчници, ĸoгaтo тoвa e възмoжнo. Kъpмaчeтaтa, cъщo ca излoжeни нa виcoĸ pиcĸ oт дeфицит нa витaмин Д, ocoбeнo aĸo имaт тъмнa ĸoжa или имaт минимaлнo излaгaнe нa cлънцe.

КАК МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОСТАВЕН ВИТАМИН D ?

Освен чрез храната, витамин D може да бъде набавян и под формата на хранителни добавки, което е особено препоръчително за зимните месеци, през които рядко се излагаме под слънчевите лъчи.

Фирма Натстим ООД предлага на пазара продукта Витамин D3 – Green.

Препоръчителната дневна доза от 1 таблетка осигурява необходимото количество витамин D.

Витамин D3 - Green допринася:

•за поддържането на нормалното състояние на костите

•за нормалната функция на имунната система

Да не се превишава препоръчаната доза за дневен прием! Да не се употребява като заместител на разнообразното хранене!

 

Научете повече за продукта на нашия сайт:

https://natstim.eu/имунна-система?product_id=56