media

Как да сме здрави през зимата

  • Oct 22, 2018
  • Comments: 0

С наближаването на зимата денят става все по къс, навън застудява, прекарваме по-малко време на открито и все по-рядко сме изложени под слънчевите лъчи, намалява и двигателната активност. Всички тези фактори влияят неблагоприятно на нашия имунитет и ни правят по-податливи към върлуващите по-това време на годината вируси. Има няколко основни правила, които трябва да спазваме за да сме здрави през зимните месеци.


Здравословно хранене.

Храната е изключително важен фактор за състоянието на нашия организъм във всеки един сезон на годината. През зимата  не е препоръчителен приема на суха и студена храна. За да сме здрави е нужно менюто ни да включва супи и готвени ястия, които могат да бъдат приготвени от така полезните за здравето есенни зеленчуци, като спанак, коприва, цвекло, брюкселско зеле и др.Редовната консумация на чесън също помага на организма да се бори с вирусите, поради доказаното му благоприятно влияние върху имунната система.

Прием на достатъчно течности 

Приемът на течности спомага нормалното функциониране на организма  и помага за извеждане на образувалите се отпадни продукти и токсини при обмяната на веществата. Водата е най-здравословната течност,  като необходимото минимално количество за поддържането на нормалната дейност на червата е 8 чаши дневно. Билковите чайове също са подходящи за зимните месеци, тъй като, освен че ни сгряват в студеното време, оказват и благоприятно въздействие върху имунната система.

 

Сън и почивка

С настъпването на зимния период и смяната на времето, ставането сутрин става все по-трудна задача, а през деня често започваме да се чувстваме уморени и отпаднали. Нужно е да осигурим на тялото си енергия през прехода от топлото към студеното време, поради което трябва да отделяме достатъчно часове за сън всеки ден. Нужното количество е строго  индивидуално, но средно е  добре да отделим поне 8 часа за на ден за сън и почивка.

Спорт и движение

Всеизвестен е фактът, че спортът калява тялото и повдига духа. През зимата, поради ниските температури навън, сме склонни да намалим движението си в ежедневието, което оказва негативен ефект върху имунитета на организма. Нужно е да се опитваме да спортуваме по няколко пъти в седмицата и въпреки студеното време  да не ограничаваме напълно разходките навън.

 

Проветряване

Чистият въздух е много важен за поддържането на здравословен климат в дома. През зимните месеци, поради студеното време навън, сме склонни по-рядко да отваряме прозорците и да проветряваме стаите у дома и на работното място. Трябва да знаем, че за да сме здрави е важно е да  проветряваме поне 3 пъти на ден за 10-20 минути, за да може застоелият въздух да се обмени с чист.

 

Хранителни добавки

Зимата е сезон, в които нашият имунитет е подложен на сериозно изпитание.

Студеното време, намаленият прием на богати на витамини плодове и зеленчуци, липсата на достатъчно движение  ни правят по-лесна мишена за настинки и вируси.

Приемът на определени имуностимулиращи хранителни добавки през зимните месеци спомага за засилване на имунната система на организма.

Натстим ЕООД предлага на пазара различни продукти, под формата на хранителни добавки, които влияят благоприятно на имунната система. Качеството на препаратите се гарантира от високият професионализъм и опит на екипа както и от висококачествените суровини, от които се произвеждат. Крайният контрол на готовите продукти се извършва от независими акредитирани лаборатории.

Повече за нас и нашите продукти може да научите на:

https://natstim.eu/index.php?route=common/home