media

Алкално-киселинният баланс на организма

  • Oct 30, 2018
  • Коментари: 0

Какво представлява алкално-киселинния баланс

 

Човешкото тяло функционира в постоянно променящи се условия, като се стреми да поддържа едно относително постоянство на вътрешната среда на организма, запазвайки постоянна температура, функции, киселинност и др. Именно поради това свойство на организма, наречено хомеостаза, редица системи и процеси функционират в посока да поддържат постоянни стойности на водородния показател pH, който е измерител на алкално-киселинното състояние на организма. За да протича всеки един процес в тялото са му необходими определени стойности на pH. Отклоненията от тези стойности водят до промени в биохимичните реакции, които протичат в тялото и пречат на организмът да функционира адекватно. Нормалните стойности на рН варират между 7,36-7,44 log/mol.

 

До какво води нарушаването на алкално-киселинния баланс

 

Алкално-киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална, тъй като много заболявания се развиват на базата на понижено рН. 

 

Ацидозавидове, симптоми, заболявания

При понижаването на рН под 7,36 се повишават киселите продукти в кръвта и това състояние се нарича ацидоза. Тя настъпва при увеличаване на концентрацията на водородните йони в артериалната кръв над нормалните нива. Според механизма на възникване, ацидозата бива метаболитна, смесена и респираторна, а според стойностите на pH – компенсирана и декомпесирана. Симптомите за киселинност на организма са сравнително лесно разпознаваеми - отслабен имунитет, мускулни схващания, болки в ставите и мускулите, бърза умора, безсъние, преждевременно клетъчно стареене, затлъстяване, диабет, както и далеч по-сериозни и дори нелечими заболявания. Бъбреците и черният дроб са най-силно засегнати от ацидозата.Профилактиката срещу заболяването се основава на добър хранителен режим, включващ разнообразна храна, богата на белтъци и въглехидрати.

 

Алкадоза – причини, видове, симптоми

При повишаването на рН над 7,44 в кръвта има повече алкални продукти и това състояние се нарича алкалоза. Алкалозата може да бъде респираторна (дихателна), метаболитна и смесена. Респираторната алкадоза се причинява на първо място от хипервентилация, дължаща се на заболявания като астма, хроничен бронхит, емфизем. Метаболитната се дължи на метаболитни нарушения. Причините са възникването на алкалоза са многобройни и се дължат предимно на бъбречни нарушения и увреждания, употреба на диуретици, наследствени заболявания, хипертония, системно пренатоварване или отравяне, недостиг на  калий в организма, повръщане. Алкалоза е възможно да се прояви с безпокойство, мускулни крампи, скъсено дишане, аритмии, обща слабост, хипофлексия, изтръпвания, недостиг на кислород, гърчове и др.

 

Кои са киселинните и алкалните храни

Киселинно-алкалното състояние зависи до голяма степен от начина на хранене, физическата активност и от здравословното състояние на човека. За правилното функциониране на организма най-доброто съотношение обикновено е около 60% алкални и 40% киселинни храни и напитки.

 

Киселинни храни

 Сред храните, които имат най-киселинно въздействие върху организма  са бяла и кафява захар, бяло брашно, подсладени плодови сокове, сладка и конфитюри, сушени плодове, гъби, какао, оцет, соев сос, мая, говеждо месо, птиче месо, свинско месо, яйца, зрели сирена и кашкавали, газирани напитки, алкохол, кафе, черен чай. От плодовете най-киселинни са червените боровинки и сливите.

Алкални храни
Храни, които въздействат алкално на организма са зеленолистни зеленчуци – спанак, магданоз, авокадо,червено цвекло, зеле, целина, броколи, джинджифил, чесън, зелен боб, лук, репички, чушки, соеви зърна, мак, алкална вода. Въпреки киселият му вкус, най-алкалният плод е лимонът.

Важно е да се знае, че киселинното или алкалното въздействие, което оказват храните, нямат нищо общо с действителното Ph на самата храна.

Как да поддържаме алкално-киселинния баланс.

Основния начин, по който можем да поддържаме нормално ниво на Ph е чрез правилен хранителен режим. Важно е да консумираме повече плодове и зеленчуци (най-вече зеленолистни), да избягваме захарта, изкуствените подсладители, готовите сосове, да ограничим хляба и тестените изделия. Тъй като лимонът действа особено алкализиращо на организма е много полезно сутрин на гладно да изпиваме чаша хладка вода,  с разтворен в нея лимонов сок.