media
30.10.2018

Алкално-киселинният баланс на организма

Човешкото тяло функционира в постоянно променящи се условия, като се стреми да поддържа едно относително постоянство на вътрешната среда на организма, запазвайки постоянна температура, функции, киселинност и др. Именно поради това свойство на организма, наречено хомеостаза, редица системи и процеси функционират в посока да поддържат постоянни стойности на водородния показател pH, който е измерител на алкално-киселинното състояние на организма. За да протича всеки един процес в тялото са му необходими определени стойности на pH. 

Read More
media
22.10.2018

Как да сме здрави през зимата

С наближаването на зимата денят става все по къс, навън застудява, прекарваме по-малко време на открито и все по-рядко сме изложени под слънчевите лъчи, намалява и двигателната активност. Всички тези фактори влияят неблагоприятно на нашия имунитет и ни правят по-податливи към върлуващите по-това време на годината вируси. Има няколко основни правила, които трябва да спазваме за да сме здрави през зимните месеци.

Read More
media
15.10.2018

Витамин D – ползите от него, как да го набавим и болести свързани с неговия дефицит

Витамин D (калциферол) е един от най-важните  за човешкото здраве витамини, който представлява стероиден хормон и има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм. Той е e мастноразтворимо съединение  и се  изолира под няколко метаболитни форми, но тези с най-важно значение за нас са витамин D2 (ергокалциферол), и витамин D3 (холекалциферол).

Read More
media
05.10.2018

Изграждане и укрепване на детския имунитет

Имунитетът на децата е значително по-слаб в сравнение с този на възрастните, което ги прави значително по-склонни към често боледуване. Формирането и развитието на имунната система е процес, който продължава години наред, тъй като имунологичната памет не се наследява, а се придобива в процеса на развитие.  Много е важно родителите да полагат правилните грижи за изграждането и укрепването на имунитета на своите деца. Има няколко основни фактора, които оказват основно влияние върху защитната система на детския организъм.

Read More
media
01.10.2018

Какво точно представлява имунитетът и кои са неговите особености

Имунитетът представлява устойчивостта на организма към различни физични, химични и други болестотворни фактори на обкръжаващата го среда. Имунната система е сложен механизъм, който е съвкупност от множество биологични структури и процеси. Нейната функция е да разпознава широк кръг от вредни агенти, наричани патогени като ги различава от собствената здрава тъкан на организма и ги неутрализира. Имунната система има перфектна организация, в която участват различни структури – тимус, лимфни възли, далак, костен мозък и др., като всички те работят в изключителен синхрон.

Read More
media
20.09.2018

Имуноподкрепящият комплекс Фариностим – грижа за гърлото и горните дихателни пътища

В днешното съвремие съществуват редица фактори, оказващи негативно влияние върху имунната система – използването на различни лекарства, нерационалното хранене, стресът, замърсяването на въздуха и др. Глобалният проблем, свързан с лекарствената полирезистентност на значителен брой микробни видове, налага търсенето на нови подходи за профилактика и контрол на причинените от тях заболявания

Read More
media
17.09.2018

Оригинален български имуностимулатор с доказано действие

Известно е, че различните замърсители на околната среда и особено на въздуха имат подчертано вреден ефект върху човешкия организъм. Стресът, неправилното хранене, приемът на различни лекарства, химическите замърсители и повишеното радиационно натоварване са част от факторите в съвременния живот, оказващи демонстративен отрицателен ефект върху съпротивителните сили на организма. Този ефект се изразява в намаляване на собствените съпротивителни сили към разнообразните бактериални и вирусни микроорганизми, по-голяма възможност от алергизиране на организма и предразположение към развитие на автоимунни и злокачествени заболявания.

Read More
media
10.09.2018

Доброкачественото уголемяване на простата и проблемите, свързани с уроинфекциите

Простатната жлеза е част от мъжката полова система, намираща се точно под пикочния мехур, като през нея минава уретрата. Тя има формата на орех и тежи около 20 – 40 г. Основната ѝ функция е да произвежда простатен секрет безцветна течност, която е важна съставка на семенната течност. 

Read More
media
30.08.2018

Влиянието на стреса, химическите и други замърсявания върху имунната система

Всеизвестен факт е, че имунната система е тази, която предпазва нашия организъм от вируси, гъбички и бактерии и ни помага да сме здрави и да се чувстваме добре. Тя представлява сложен механизъм – съвкупност от множество биологични структури и процеси. Функцията и е да разпознава и неутрализира всички чужди за организма вещества, които могат да са опасни за неговото здраве. 

Read More
media
24.08.2018

Какво научихме след 100 години, откакто грипната пандемия през 1918 известна като "Испански грип" опустоши света?

Тази година се отбелязват 100-години от една от най-големите обществени здравни кризи в съвременната история, грипната пандемия от 1918 г., известна като "испанския грип". Интензивността и скоростта, с които тя порази бяха почти невъобразими - зарази една трета от населението на Земята, което по това време е било около 500 милиона души. Счита се, че до времето когато епидемията утихва през 1920 десетки милиони хора са починали. 


Read More