Често задавани въпроси

Хранителните добавки са храни, предназначени да допълнят нормалната диета и които представляват концентрирани източници на витамини и минерали или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, използвани самостоятелно или в комбинация, които се предлагат на пазара в дозирани форми като капсули, таблетки, хапчета и други подобни, на прах, ампули с течност и други подобни течни или прахообразни форми, предназначени да бъдат приемани в предварително дозирани малки количества. За разлика от обикновените храни, хранителните добавки могат да имат препоръчителен прием, както и да съдържат друга специфична информация за потребителите, например, че трябва да бъдат съхранявани на недостъпно за деца място.

Хранителните добавки не се нуждаят от одобрение. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е компетентният държавен орган за осъществяване на официален контрол в Република България по смисъла на законодателството на Европейския съюз. Основните дейности на БАБХ са изброени в Закона за Българската агенция по безопасност на храните.

Хранителните добавки трябва да се приемат заедно с лекарствени продукти само след консултация с лекуващия лекар или фармацевт. Взаимодействието с конкретни лекарствени продукти не може да бъде изключено и ефектите на някои лекарствени продукти могат да бъдат отслабени или усилени. Това може да има отрицателен ефект върху лечението.

Съгласно действащите законови наредби, върху опаковката на всяка хранителна добавка трябва да стои надпис хранителна добавка”.

Продължителността на употреба е отбелязана върху външната опаковка на продукта.

Според действащата в момента законова уредба, предлагането на хранителни добавки по интернет не е забранено. Винаги търсете подробна информация за производителя на добавките, преди да ги закупите! Така ще се уверите, че продуктите са качествени и ефикасни!