Описание

Цитиколин е общото наименование за синтетичен CDP-холин (цитидин дифосфат холин), органична молекула, произведена ендогенно и намираща се във всички живи клетки. CDP-холинът е прекурсор за синтеза на фосфолипиди, които са основни съставки на клетъчните мембрани, включително фосфатидилхолин, фосфатидилсерин и фосфатидил-етаноламин. Фосфолипидите са основни компоненти на клетъчните мембрани, и поради тяхната непрекъсната използваемост, те трябва да бъдат постоянно синтезирани, за да се гарантира оптималната структура и функция на клетките.

Съединението цитиколин е широко изследвано в редица клинични проучвания, свързани с паметта, вербалната памет, разпознаването, припомнянето и познанието. Мозъчните неврони, които разпознават това вещество, играят съществена роля за процеса на заучаване и поддържането на паметта.

Предназначение:

  • подпомага паметта и концентрацията;
  • подпомага нормалната функция на мозъчните клетки;
  • подпомага очното здраве.

Препоръчителна доза и указания за употреба:
По 1-2 таблетки на ден след хранене. Има положителен ефект при продължителна употреба и е безопасен.

Да не се превишава препоръчаната доза за дневен прием! Да не се употребява като заместител на разнообразното хранене!
Не използвайте хранителната добавка при свръхчувствителност към някоя от съставките. Продуктът не е подходящ за деца.

Съставки

Съставкив 1 таблеткав максимална дневна доза от 2 таблетки
Цитиколин250 mg500 mg
Екстракт от cтандартизиран на 70% естествен витамин C от плодове на шипка (Rosa Canina)150 mg
(105 mg витамин C)
300 mg
(210 mg витамин C)
Екстракт от листа на зелен чай
(Camellia sinensis leaf extract)
100 mg200 mg
Екстракт от плодовете на Арония
(Aronia melanocarpa)
30 mg60 mg

Помощни вещества: пълнители: микрокристална целулоза, калциев фосфат, колидон, разпадащ агент: кроскармелоза натрий; антислепващ агент: магнезиев стеарат.

Ефикасност

Ползите от цитиколин се свързват с:

  • подпомагане здравето и функциите на мозъка като осигурява енергия, необходима за умствената дейност, концентрация;
  • благоприятно повлиява паметта и вниманието, които намаляватс напредване на възрастта;
  • спомага за поддържане целостта на невроните, предпазва ги от увреждане от свободните радикали и улеснява предаването на информация чрез клетъчните мембрани;
  • благоприятно повлиява централната нервната система при травми, в резултат от наднормено тегло, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол;
  • подпомагане на нормална зрителна функция, която може да бъде намалена, свързана с дегенеративните промени при възрастни хора.

Допълнителна информация

Екстракт от плодове на шипка (Rosa Canina)

Тъй като дефицитът на витамин С се смята като рисков фактор за мозъчно-съдовите заболявания, изборът на естествен източник за поддържане на неговите нива в организма е ключов. Един от най- богатите на витамин С природни екстракти е този от шипка (Rosa canina). Той е отлично средство за укрепване и пълноценно функциониране на кръвоносната и имунната система, щитовидната жлеза и главния мозък. Съдържа редица ценни хранителни вещества – витамини А, D, E и В1, минерали и мастни киселини.

Подобрява общото здраве и забавя процесите на стареене. Екстрактът от шипка запазва всички свойства на пресния плод. Притежава антиоксидантни свойства. Въпреки, че шипката има енергизиращ ефект, тя има способността да успокоява и да намалява стреса. Екстрактът от растението спомага облекчаването на гадене, главоболие.

Екстракт от плодовете на Арония (Aronia melanocarpa)

Плодовете от арония (Aronia melanocarpa) съдържат освен витамини (витамин Е, бета-каротин и фолиева киселина) и микроелементи (калий, калций, магнезий и цинк).  Сокът на аронията има изключително високо общо съдържание на полифеноли в сравнение с други червени и червено-сини плодове. Част от полифенолите е голямата група на антоцианините (от гръцки Anthos = цвете, kyanos = син), които образуват червения, лилавия или синия цвят на плодовете на аронията и са сред най-важните водно-разтворими пигменти в растенията. Поради високият им антиоксидантен потенциал се смятат особено полезни за здравето. Счита се, че плодовете от арония съдържат три пъти повече ресвератрол от колкото боровинките и гроздето. Аронията подобрява кръвния поток в кръвоносните съдове – артерии и вени, тъй като антоцианините поддържат еластичността на съдовете. Плодовете ѝ съдържат до 18% сухо вещество, фруктоза и глюкоза, затова е подходяща съставка за диетата на диабетици. Съдържа още органични киселини, пектин и дъбилни вещества и витамин Р, който е тясно свързан с усвояването на антиоксидантния витамин C – при недостиг на витамин P, витамин C се усвоява лошо от организма, развива се слабост, усеща се бърза умора. Аронията съдържа още витамини С, К, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод в плодовете на растението е 3-4 пъти по-голямо от това в другите плодове. Подсилва паметта и подпомага концентрацията.

Екстракт от листа на зелен чай (Camellia sinensis leaf extract)

Съдържанието на катехини, които са полифенолни съединения е причина за антиоксидантна активност на екстракта от зелен чай. Епигалокатехингалат (EGCG), който се съдържа в екстракта, предпазва мозъчните клетки от оксидативен стрес. Именно за това редица научни изследвания доказват неговата роля в благоприятното повлияване на мозъчните заболявания. Полифенолите допринасят за понижаване нивата на кортизол (хормона на стреса) и неутрализирането на действието на тежки метали. Екстрактът от листа на зелен чай стимулира работата на мозъка и подобрява връзката между мозъчните структури. Той съдържа кофеин, теанин, витамини C, B2, E, бета каротин, фолиева киселина, сапонини, гама-аминомаслени киселини GABA и минерали, като напр. калий, калций, фосфор, манган и хлорофил. Действа като мозъчен стимулант, зарежда с енергия, спомага за концентрацията и подобрява настроението. Има благоприятен ефект върху цялата сърдечно-съдова система, като в същото време подпомага възстановяването на  мускулите след усилия.